Balla János szobrász művész főoldala. Balla János szoborjaival kapcsolatos történetek. Balla János kerámia-, kő- és faszobrai. Balla János festményei. Balla János elérhetőségei.

2000-ben készült el - felkérésre - ez a Milleniumi emlékmű. Az oszlopon dusnokiak arcképe látható - rácoké és magyaroké.
Az egész oszlop a saját történelmünkre és hagyományainkra utal. Az oszlop körül, kör alakban elhelyezett felirat a következő:
„Az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Szent István király intelmei Imre herceghez”.

Milleniumi emlékmű Dusnokon. Balla János szobrászművész alkotása. Milleniumi emlékmű Dusnokon. Balla János szobrászművész alkotása. Milleniumi emlékmű Dusnokon. Balla János szobrászművész alkotása. Milleniumi emlékmű Dusnokon. Balla János szobrászművész alkotása. Milleniumi emlékmű Dusnokon. Balla János szobrászművész alkotása.
Milleniumi emlékmű Dusnokon. Balla János szobrászművész alkotása. Milleniumi emlékmű Dusnokon. Balla János szobrászművész alkotása. Milleniumi emlékmű Dusnokon. Balla János szobrászművész alkotása. Milleniumi emlékmű Dusnokon. Balla János szobrászművész alkotása.

Ha valaki erre jár, keresse fel a Szent Erzsébet teret, a templom mögött. (Egyes képek a szoborlap.hu képei.)
Kavicsba vésett arc. Balla János szobrászművész alkotása.Ez csak egy kavics a sok közül. De ha jobban megnézzük, akkor igen mérges Arcot formáz. Azért mérges, mert szomjas. Csobogóban a helye, hogy eleget ihasson!
Fagyteszt. Balla János szobrászművész alkotása.


Amikor egyszer Nála jártunk, megláttam az egyik oszlop mellett egy eldőlt szobrot, aminek az alján már igen meglátszott az idő foga. Emlékszem rá, évek óta ezen a helyen állt. Kérdeztem, mit vétett a sorsa ellen, hogy ide került. Jancsi felnézett, és azt mondta, ezen teszteli, meddig bírják a szobrai a téli fagyokat. Így lett belőle szerintünk Fagyteszt.Jézus.


Ezt a szobrot nem Jancsi készítette. Úgy kapta egy falubelitől, aki így összetörve találta a szeméttelepen kidobva. Eszébe jutott szobrász ismerőse, és elhozta neki. Azóta az udvart díszíti.

Örök kezdet. Balla János szobrászművész alkotása. Örök kezdet. Balla János szobrászművész alkotása. Örök kezdet. Balla János szobrászművész alkotása.
Ezt a szobrot jó néhány évvel ezelőtt kezdte készíteni. Amikor legközelebb találkoztunk azt mondta, azért nem csinálja tovább, mert elfogyott az ihlet. Valószínűleg sosem fog teljesen elkészülni, bár ki tudja: lehet, hogy még megjön az a plusz, ami a befejezéshez kell. Eredetileg egy anya és kisgyermeke ölelését mutatta volna, azonban lassan már a szú is arra készül, hogy meghiúsítsa ennek a szobornak az elkészülését.
Most, megint pár évvel később, amikor le akartam fényképezni, tiltakozott, merthogy nincs kész, és már/még nem is néz ki jól. Én viszont úgy gondolom, hogy nagyon is jól szimbolizálja a kezdeteket: az anya és gyermeke közötti szeretetet, ahol az élet kezdődik, és minden munka kezdetét, ahol a szobor kezdődik. Ezért mi elneveztük az Örök Kezdetnek.

Madáretető. Balla János szobrászművész alkotása.
Ezt a madáretetőt saját magának készítette Jancsi. Használta is egy darabig, a kis madarak sok finom magot kaptak belőle. Aztán megláttuk és megszerettük - de nem volt hajlandó megválni tőle. Sok időbe telt - gyakorlatilag évekbe -, amíg egyszercsak sikerült rábeszélni, hogy adja nekünk. Akkor azt mondta, majd készít magának másikat.
Azóta sem készült el az a másik - merthogy Ő nem tömeggyártó kisiparos.
Szexuális. Balla János szobrászművész alkotása.

Sokan megfordulnak a művész lakásában, műtermében. Egyik ismerőse egy alkalommal erre a szoborra azt mondta, ez túl szexuális. Nos, mi úgy gondoljuk, hogy ha ennyi szexualitást látnánk a világban, akkor még a végén prűdnek éreznénk magunkat. Mi azóta csak úgy nevezzük ezt a szobrot, hogy A Szexuális!
Gyertyacsillár. Balla János szobrászművész alkotása.
A tömeggyártásra visszatérve: kellett volna nagyméretű gyertyák alá egyszerű alátét - kerámiából, hogy egy gyertya-csillárt készíthessünk. Szóltunk Jancsinak, aki természetesen vállalta, hogy négy darab, körülbelül egyforma méretű csészét készít nekünk. És röpke másfél év alatt el is készültek.
Lehet, hogy mégis tud tömegben gyártani? Bár a négy db ennyi idő alatt még lehet, hogy nem tömeg.
Balla János saját weboldala itt érhető el
Copyright © by Ibituba.hu for Balla János.